Çin'de Kültür Şoku Bölüm 2🤝 10 Kültürel Farklılık
Çin’de Kültür Şoku Bölüm 2 // Çinlileri Anlamak
Çin’de kültür şoku bambaşkadır!
Çin’deyken karşılaşabileceğiniz garip, anormal ve şaşırtıcı durumların bir kısmını Çin’de Kültür Şoku 1. Bölüm‘de incelemiştik.
Çin’e tatil, iş ya da eğitim için gittiğinizde karşılaşabileceğiniz 5 beklenmedik durum daha karşınızda! Çin’de kültür şoku kaçınılmazdır!
Çin’de kültür şoku serimizin ikinci yazısına hazır olun!
Çin’deyken yaşayacağınız kültür şokunun ilk 5 maddesini görmek için aşağıdaki bağlantıya tıklayabilirsiniz
Çin’de Kültür Şoku 1. Bölüm 🤝 10 Kültürel Farklılık
Çin’de Kültür Şoku 1. Bölüm: Çinlileri Anlamanızı Kolaylaştıracak 10 Kültürel Farklılık Çin’de Kültür Şoku: Herkes, her yerde kültür şoku yaşayabilir ve kültür şoku herkesi farklı etkilemektedir. Söz konusu Çin iken ise her şey apayrı bir boyut kazanmaktadır. Tabi ki de…
Çin’de Kültür Şoku #6 – Cep Telefonu Kullanımı
Çin’de Kültür Şoku #7 – Çin Tuvaletleri
Çin’de Kültür Şoku #8 –İnsanların Sokaktaki Tutumu
Çin’de Kültür Şoku #6 – Cep Telefonu Kullanımı
Beyin Yakan Kültür Şoku: Yanımda durmaktan rahatsız falan mı oluyorsun..?
Akıllı telefonların aşırı kullanımı dünya çapında büyük bir sorundur. Fakat Asya’da, özellikle ise Çin’de bu bambaşka bir boyuttadır.
BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ – Çin’de telefon bağımlılarını tanımlayan bir terim vardır , 低头族 (di tou zu), bunun tam çevirisi “başı eğikler grubu”!
Türkiye’de insanların akıllı telefon bağımlısı olduklarını düşünüyorsanız bir de Çin’i görmelisiniz.
Masa etrafında toplanan ve sadece telefonu ile ilgilenen bir sürü arkadaş grubuna rast gelebilirsiniz. Hatta daha geçenlerde bir kadın o kadar çok telefon kullanmıştı ki eli telefon tutma pozisyonunda takılıp kalmıştı ve parmaklarını hareket ettiremiyordu. Durumun ciddiyetini anlayabiliyor musunuz?
Sürekli telefonuna bakmasa bile o telefon masanın üstünde duracak ve dakikada bir kontrol edilecek.
Sosyal medya da Çin’de çok popülerdir ve birçok insan yeni çıkan, ya da tutan uygulamalara bağımlıdır, bu uygulamalara örnek verecek olursak: Douyin (İngilizcesi Tik Tok), meşhur Vine/Instagram.
İnanın bana Douyin gibi uygulamaları kullanmaya başlarsanız siz de bağımlısı olabilirsiniz.
En çok garibime giden şey ise çiftlerin buluştuğunda telefonlarına gömülüp birbiriyle konuşmamalarıdır. Restoranlarda ya da kafelerde sürekli gördüğüm bir manzara: sevgililer bırakın konuşmayı , birbirinin yüzüne bile bakmıyorlar, telefonlarına dalıp başka diyarlara gitmişler.
Biriyle buluşup hem onunla zaman geçirip hem de kendi şeylerinizle uğraşmak güzel, anlıyorum. Fakat değer verdiğiniz birisiyle akşam yemeğine çıkıyorsunuz, masaya yemekler geliyor ve siz telefonunuzdan ayrılamıyorsunuz. Ne bileyim…
Gördüğüm kadarıyla bu durumu en çok yaşayan kitle kız arkadaşlar. İnstagram’a biraz daha bağlı oldukları için doğal olarak telefonda daha çok zaman geçiriyorlar.
Bilmiyorum, belki de abartıyorumdur sonuçta bu olay ile dünyanın her köşesinde karşılaşabilirsiniz. Fakat yine de Çin’e gittiğinizde bol bol akıllı telefon ve başı eğik görmeye hazır olun!
Çin’de Kültür Şoku # 7 – Çin Tuvaletleri
Beyin Yakan Kültür Şoku : Nasıl yapıyorduk?!
Çin’de her şekilde, boyutta ve tasarımda tuvalet bulabilirsiniz, ama genellikle bizim alaturka tuvaleti diye bildiğimiz, İngilizcesi “Squat Toilet” olan tuvaletler vardır.
Alaturka Tuvaletine çok da yabancı olmadığınız için bunun peki bir sorun yaratmayacağını düşünebilirsiniz ama her an farklı şekle ve boyuta sahip bir tuvaletle karşılaşabilir ve birkaç dakika boyunca nasıl “pozisyon almanız” gerektiğini düşünmek zorunda kalabilirsiniz.
Kapıya doğru mu bakmalıyım yoksa ters dönüp sifonu yüzüme mi çekmeliyim? Deliği tutturmaya mı bakayım yoksa sekmemesi için kenarlara mı şey yapayım?
Neyse, çiş yapma isteğiniz size ele geçirdiğinde ve başka hiçbir şey düşünemeyecek hale geldiğinizde en yakın tuvalete gidip, en doğal ve size en doğal gelen bir şekilde ihtiyacınızı gidereceksiniz. Sonuçta kimse sizi izleyip yanlış yaptınız diye yargılamayacak.
… Taa ki Pekin’deki Hutong tuvaletlerine gidene kadar. Pekin’deki umumi tuvaletlerde hep beraber tuvalet yapmak da ayrı bir deneyimdir tabii ki de.
Çin’de Kültür Şoku #8 – Toplum İçinde Nasıl Davranmalıyız?
Beyin Yakan Kültür Şoku: Gerçekten buna maruz kalmak zorunda mıyız?
Sokak ortasında kavga etmekten büyük tuvaletini kalabalık sokağın ortasına yapan çocuklara kadar Çin’de her şeye rastlayabilirsiniz. Gerçekten, bu hayatınızın bir parçası olacaktır. Görünüşe göre Çinlilerde batıdaki utanma duygusu pek gelişmiş değildir ve kimseden çekinmiyorlar.
Türkiye’de gördüğünüz sokak tartışmaları bunun yanında bir hiç kalacaktır.
Türkiye’de sokak kavgalarından keyif alıyorsanız Çin’dekilere bayılacaksınız.
Abartmaya da gerek yok tabi. Patlamış mısırınızı alıp, insanların dibine girip keyifle kavgalarını izlemenize gerek yok, fakat yine de bir durup olayların nasıl geliştiğini izleyebilirsiniz.
Garip gelen bir kültür şokudur evet ama yine de buna saygı duyuyorum.
Neden mi? Çünkü Çinlilerin bir sorunu varsa bunu dile getiriyorlar. Bir problem olduğunda tartışıp çözmeye çalışıyorlar. Batıdaki gibi her şeyi uzatmaya ve ertelemeye ne gerek var? Uzatıp uzatıp, karşılaşmaktan kaçmaktan ve bir türlü çözmemektense tartışıp bir sonuca varmak daha iyidir.
… Sokakta tuvaletini yapan insanlar ile ilgili ise sessiz kalma hakkımı kullanıyorum.
Çin’de Kültür Şoku #9 – Çin’de Yürüyen Merdiven
Beyin Yakan Kültür Farkı: Neden öbür tarafta durmuyorsun ki…
Çinliler gerekli olsa da olmasa da her zaman bir acele içindedir.
Metrodan inip binmek için acele ederler ve genellikle bundan dolayı daha da çok gecikirler (aşağıdaki “Sırada Durmak” bölümünde bunu ayrıntılı işleyeceğiz), ya da seyahatlere çıktıklarında görülmesi gereken muhteşem yerlerin bir iki fotoğrafını çekip koşarak uzaklaşırlar.
Fakat benim acelem olduğunda ve birkaç saniye kazanmak için yürüyen merdivende yürümeye karar verdiğim her seferde Çinlinin teki önümde dikilip duruyor. Neden mi? Neden olmasın herhalde? Kimse bilmiyor. Gerçi bunun için Çin’e kadar gitmenize gerek yok, İstanbul’da da aynı durumla karşılaşabilirsiniz.
Hem sonuç olarak önünüzde duran Çinliye geçmek istediğinizi belirtirseniz tabi ki de yana çekilir.
Yani bu konuda çok da nazik olmaya gerek yok,” SOL TARAF İLERLEYEBİLİR Mİ! “diye bağırabilirsiniz ya da önünüzdeki Çinliye “kardeşim geçebilir miyim acelem var” da diyebilirsiniz.
Fakat bazen çekilmek istemeyen ve sizi görmezden gelen inatçı ayilara denk gelebilirsiniz ( yok hayır bizim Türk ayılarımızdan bahsetmiyorum). Ayi Çince yaşlı kadın anlamına geliyor.
Bunun gibi rahatsız edici durumlarda durup 30 saniye boyunca hayat, dünya, varoluş ve mutluluk ile ilgili düşüncelere dalarım. Merdivenden çıktığımda ise bu saçma düşüncelerimden arınıp Çin’deki tempolu hayatıma geri dönmekten büyük zevk alırım.
Çin’de Kültür Şoku #10 – Sırada Durmak
Çin’de Beyin Yakan Kültür Şoku : Şey… sıranın ilerlemesi için önce sıraya girmeniz gerekiyor
Türkiye’de sıraya kaynamayan çalışanlar olmuyor mu ?
Oluyor.
Başarabiliyorlar mı?
Genelde hayır.
Genellikle “Hop hop kardeşim kaynama yapma” “Biz enayi miyiz, geçsene sıranın arkasına” “Bi akıllı sen misin?” “Medeniyetten nasibini almamış insanlar” dan başlayıp kavga ile biter ama o sıraya kimse kaynayamaz.
Çin’de durum kontrolden çıkıyor.
Bir yabancı olarak Çin’de günlük hayatınızda, özellikle metroda sık sık rastlayabileceğiniz bir durumdur.
Tren durduğunda herkes olabildiğince hızlı çıkıp kalabalıktan kurtulmak için kapılara doğru yönelir.
Fakat herkes aynı anda çıkmaya çalıştığı için insanlar kapılara takılıyor ve sonuç olarak kimse ilerlemiyor. Bir de aynı anda metroya giren insanları hesaba katarsanız ortalık iyice karışıyor.
Kapıya doru yardırmaktansa azıcık bekleyip öndeki insanların geçmesine izin verseler herkes sağ salim metrodan kurtulabilecek.
Bir kapıdan çıkmaya çalışan 20 kişi hayal edin. Ettiniz mi? Şimdi aynı kapıya girmeye çalışan 20 kişi daha hayal edin.
Dürüst olmak gerekirse bir süre sonra keyif almaya başlıyorsunuz. Yolunuzu açmak için insanları itiştirmek ve hedefe doğru onca çabayla ilerlemek içinizde gizli “güçlü olan hayatta kalır” dürtüsünü uyandırıyor.
Çin Kültürünü ve İnsanlarını Artık Daha İyi Tanıyor musunuz?
Çin’de Kültür Şoku ayrıdır ve sık sık hayatı, gerçekliği ve benliğimi sorguladığım oluyor. Fakat tüm bunlar yurtdışında çalışmanın, okumanın ve yeni bir kültürü keşfetmenin doğal getirileri. Çin ve Çinliler hayata bakış açımı inanılmaz geliştirdi ve insanları yargılamamayı, herkesi olduğu gibi kabul etmeyi öğretti. Evet birçok şeyleri farklı ve garip gelebilir fakat kültür şoku kötü bir şey olmak zorunda değil.
Yeni bir şey öğrenmek gibi düşünün. Evet yeni bir kültürü keşfederken bazı durumlara şaşıp kalabilirsiniz, ne tepki vereceğinizi bilmezsiniz ve bu da gayet doğaldır!
Çin’de Kültür Şoku – Sıkça Sorulan Sorular
Evet! Başını telefondan kaldırmayan bir sürü insan ile karşılaşacaksınız. Çin’de akıllı telefon bağımlılarına özel bir isim bile bulundu – 低头族 (di tou zu), bunun tam çevirisi “başı eğikler grubu”!
Çin’de her şekilde, boyutta ve renkte tuvalet bulabilirsiniz, ama evet, çoğunlukla bizim alaturka diye tanımladığımız, İngilizcesi “squat toilet” olan tuvaletler vardır.
Bulunduğunuz bölgeye göre değişiyor, ama Pekin ya da Şanghay gibi bir şehrin merkezinde yaşıyorsanız size kolay gelsin! İş saatinde metrodan tek parça çıkmak kendi başına bir mücadele. Üstelik insanların yürüyen merdivenin sol tarafında dikilip ilerlemediğini göz önünde bulundurursanız işin ciddiyetini anlayacaksınız.
Çince öğrenmek mi istiyorsunuz? Yeni başlattığımız Online Çince Kursuna kaydolun ve hemen Çince öğrenmeye başlayın!
LTL’den daha sık haber almak mı istiyorsunuz?
Çin hakkında daha çok bilgi edinmek istiyorsanız bültenimize abone olabilirsiniz. Çince nasıl öğrenilir? Çince öğrenme uygulamaları nelerdir? gibi birçok sorunun cevabını keşfedin!